Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

V sredo, 1. februarja je več kot 100 osnovnošolcev v Primorskem tehnološkem parku pred podjetniško komisijo, pred učitelji, mentorji in starši predstavilo svoje poslovne ideje.

Učenci naše šole so imeli odlične zamisli. V okviru interesne dejavnosti za učence od 7.do 9. razreda – 𝐏𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐧𝐢𝐬̌𝐤𝐢 𝐞𝐤𝐬𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭, so od septembra do februarja razvijali dve zamisli: 

Nika Mamič, Tinkara Kozjan in Tian Kobal so predstavili Paličnjaka, podaljšljivo palico za oporo rastlinam, ki jo lahko zelo enostavno in hitro podaljšamo kot teleskop, ko jo rastlina preraste.

S tem si prihranimo čas, trud in denar, saj nam ni potrebno iti v naravo ali trgovino po novo palico. Palica je iz naravnega materiala in rastlini da estetski videz.

Luka in Miha Leban, velika ljubitelja avtomobilov na fosilna goriva pa želita z Lautusom odpraviti problem onesnaževanja z ogljikovim dioksidom, ki ga povzročajo izpušni plini pri avtomobilih. Naprava, ki bi jo namestili na izpuh motornega vozila bi z uporabo natrijevega hidroksida, ki vsrka ogljikov dioksid, prečistila izpušne pline in v naravo spustila samo kisik in dušik. Z Lautusom lahko vsi ohranimo naše avtomobile in nimamo potrebe po kupovanju električnih.

Obe skupini sta se na prvi javni predstavitvi odlično odrezali. Dobili sta veliko pohval in tudi nasvete za naprej. Izkušnja jim bo prišla še posebej prav, saj se pripravljajo na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI.

Za pomoč pri razvijanju podjetniških idej se zahvaljujemo tudi zunanjemu mentorju Matjažu Kljajiću.

Več o obeh zamislih si lahko pogledate na video predstavitvah:

Video predstavitev Paličnjak https://youtu.be/pEYE5tlmuM4

Video predstavitev Lautus https://youtu.be/sTOZorTqHBI

Nika, Tinkara, Tian, Luka in Miha iskrene čestitke in veliko uspehov še naprej. 

Regijski predizbor bo 9. in 10. marca 2023. Držimo pesti!!

Mentorica Petra Brankovič

Dostopnost