Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

V sredo, 21. septembra, in četrtek, 22. septembra, smo se učenci 6. razredov Osnovne šole Milojke Štrukelj odpravili v Zakojco, rojstni kraj Franceta Bevka, ki leži na severnem pobočju Kojce.

V lepem sončnem vremenu smo učenci ter učiteljice spoznali način življenja ter otroštvo Franceta Bevka. Preživeli smo lep dan v naravi in občutili, kako je bilo otrokom pred 150 leti. Po uri in pol vožnje smo iz Nove Gorice prispeli do Hudajužne. Zatem smo prehodili 4 km in prispeli do Bevkove domačije.

Vodička nam je pokazala spodnje prostore, v katerih so še danes razstavljeni predmeti iz pisateljevega časa. Velika krušna peč, na kateri so pozimi otroci spali, črna kuhinja, kjer so kuhali, razno staro orodje in pripomočki za kmečka opravila. V podstrešnem prostoru je pisateljeva spominska soba, kjer so razstavljene fotografije, prevodi Bevkovih literarnih del, tudi njegovo spričevalo.

Po zanimivem ogledu  in predavanju smo se vrnili peš do Hudajužne, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal domov. Imeli smo se zelo lepo, veliko smo se naučili in poskušali nekoliko razumeti, kako so se morali otroci znajti v tistih časih, da bi preživeli.

Novinar: Aleksandar Miščević, 6. a, Fotografija: Max Skok, 6. a, in učiteljice

Dostopnost