Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

V četrtek, 9. 6. 2022 nas je obiskal 20-letni Ameir. Predstavil nam je svojo deželo Palestino in njeno zgodovino.

Najprej nam je predstavil njihovo kulturo, vero in tradicionalno hrano. Tam imajo zanimivo mešanico začimb, imenovano sumak in še veliko zanimivih jedi. Povedal nam je, da baklava prihaja iz Palestine, ne iz Turčije in ne iz Bosne. Palestina je bila dežela treh verstev: islama, judovstva in krščanstva. Med muslimani in kristjani ni vojn. Vojna pa je med muslimani in judi. V tej vojni se je Palestinska država zelo zmanjšala. Nadomestil jo je Izrael. Povedal nam je, da je bilo prisvajanje ozemlja zelo nasilno. V zadnih letih so bile štiri večje vojne. V eni ga je nekdo ustrelil v stegno, bilo je boleče.

Ameir nam je zaupal, da ima tri državljanstva (palestinsko, arabsko in jemensko) in tekoče govori angleščino (z angleškim, ameriškim in avstralijskim naglasom) ter arabščino (tudi različna narečja).

V Palestini je življenje precej slabo in zagotovo je na predavanju koga “stisnilo pri srcu”.

Ameir je nadarjen učenec, vključil se je v projekt Erasmus+ in bo še 6 mesecev v Sloveniji. Staršev ni videl že leto dni. Zaposlen je v restavraciji Abi falafal v Ljubljani in se uči govoriti slovensko. Nekaj slovenskih besed nam je že povedal.

Na koncu nas je spodbudil, da moramo življenje živeti na polno, se učiti, ker nikoli ne vemo, kaj nas čaka jutri.

Zapisala Lana Hönn in Jakob Dornik Kofol, 8. c

Mentorica Suzana Harej

Dostopnost