Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Svetovni dan voda obeležujemo 22. marca že vse od leta 1992, ko so ga razglasili na Konferenci Združenih narodov o okolju v Rio de Janeiru. Dan je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov.

Voda je naravna dobrina in pogoj za življenje na Zemlji, kjer je sladke vode le nekaj odstotkov, dostopne pa še precej manj.

Naraščanje števila prebivalstva in podnebne spremembe ob dosedanjem načinu uporabe vode lahko pripeljejo do velike svetovne krize.

Poraba pitne vode se je namreč v zadnjih 100 letih povečala kar za šest krat in že danes je veliko držav na svetu, kjer prebivalci trpijo zaradi pomanjkanja čiste pitne vode.

Slovenija je bogata z vodami, ki pa se izrazito sezonsko spreminjajo. Zato je za nas zelo pomembno napajanje vodonosnikov in shranjevanje vode v obliki podzemne vode.

Leta 2018 je vsak prebivalec Slovenije porabil 59.300 litrov vode iz javnega vodovoda,

kar je približno 162 litrov na dan (Statistični urad Republike Slovenije).

Tudi na naši šoli vodi  posvečamo veliko pozornosti.

Trudimo se biti varčni pri njeni uporabi.

Ker si želimo postati vodna šola, učence spodbujamo k pitju vode iz lastnih stekleničk, v vodnih odmorih ( odmori med učnimi urami) in pri kosilu.  Učenci svoje stekleničke z vodo lahko natočijo v vsakem razredu. Pri kosilu pa bi radi tudi zmanjšali porabo plastičnih lončkov za enkratno uporabo, saj jih mesečno porabimo tudi do 150.000. 

Vsi, ki še ne nosite svojih stekleničk in pijete vode, lepo vabljeni, da se nam pridružite.

Učenci 7. razreda pa letos sodelujejo na 36. festivalu Turizmu pomaga lastna glava na temo »Voda in zdravilni turizem«.

Dostopnost