Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Pred nami je slovenski kulturni praznik. Prešernov dan naj bi  praznovali s takim zanosom, kot pojemo Prešernovo Zdravljico – našo himno,  in z zavestjo, da je naš, da si ga zaslužimo, da nas  vzpodbuja in oblikuje naše kulturno sobivanje in ustvarjanje.

Slovenščina je uradni jezik samostojne države in članice Evropske skupnosti. Brez jezika ni naroda. Odprtost političnega, kulturnega in medijskega prostora v Evropi in svetu se prepleta z dediščino narodov, ki ta prostor soustvarjajo. Zmes nazorov, vrednot, pogledov, upanj in strahov, prepričanj in navad pa je že v samem slovenskem prostoru zelo pestra.

Naslonimo se na slovenščino, ki ni le  materni jezik Slovencev in državni jezik Republike Slovenije. Vprašanje slovenščine ni le vprašanje jezika in kulture, temveč tudi gospodarske in politične moči skupnosti, predvsem pa življenjske volje in radoživosti skupnosti.

Besede ustvarjajo stvari, dvigujejo ljudi iz zatiranja, spreminjajo njihovo usodo, spreminjajo dogodke, prevprašujejo zgodovino, dopuščajo prihodnost. (J. Saramago)

Kako do prožnega jezikovnega znanja in jezikovne samozavesti, ki bo posamezniku in skupnosti omogočala polno življenje?

Za začetek pomaga že zavedanje o bogastvu slovenskega besedišča. Stalne besedne zveze (rekla) in pregovori bogatijo, a hkrati otežujejo razumevanje vsakega jezika. Vsi aktivni uporabniki jezika se vsakodnevno srečujemo z njimi, in čeprav nismo takšni mojstri jezika, kot je letošnji prejemnik Prešernove nagrade prevajalec dr. Kajetan Gantar, smo očarani nad jezikovnim bogastvom in se z veseljem ustvarjalno poigravamo z njim. Kako? Oglejte si našo šolsko prireditev ob Prešernovem prazniku Brez besed https://video.arnes.si/watch/yx56qpnk4d0c

Prešernov dan počastimo s podelitvijo Prešernovih nagrad ustvarjalcem, ki s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatijo slovensko kulturno zakladnico, ter nagrad Prešernovega sklada ustvarjalcem za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih. Letošnji nagrajenci in nagrajenke so vsak na svoj način povezani z bogastvom slovenskega besedišča.

Več o tem si lahko preberete https://www.gov.si/novice/2021-12-03-znani-so-prejemniki-presernovih-nagrad-in-nagrad-presernovega-sklada-leta-2022/

Dostopnost