Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

»Z namenom ozaveščanja javnosti, poudarjanja nevarnosti nestrpnosti in odzivanja z obnovljeno zavezo in delovanjem v podporo promocije in izobraževanja o strpnosti svečano razglašamo 16. november za vsakoletni mednarodni dan strpnosti.«

Deklaracija o načelih strpnosti, UNESCO

Vsako leto 16. 11. praznujemo mednarodni dan strposti. Letos je obeležitev le-tega še kako pomembna, saj je v teh težkih časih naša strpnost marsikdaj na preizkušnji.

Mednarodni dan strpnosti je spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju 16. novembra 1995. Razglasitev je sovpadala s 50. obletnico nastanka UNESCA in podpisa Unescove ustave leta 1945.

Leta 1996 je Generalna skupščina OZN povabila države članice, da 16. november obeležujejo kot mednarodni dan strpnosti z aktivnostmi, ki so usmerjene na izobraževalne ustanove in širšo javnost. Ta resolucija je bila posledica mednarodnega leta strpnosti, ki ga je OZN na pobudo Unesca razglasil leta 1995.

Strpnost pojmujemo kot pogoj sobivanja na primerni kulturni in civilizacijski ravni. Ko smo strpni, smo bolj čuječi do soljudi, ne sodimo takoj in na prvo žogo, ampak poskušamo razumeti tudi drugo stran.

Večkrat se zalotimo, da nismo strpni, kasneje pa zelo obžalujemo svoj prenagljen odziv. Težko je biti strpen. Tega ni lahko doseči, saj ima vsakdo od nas lastne izkušnje, vizijo ali željo, kako ravnati in razmišljati v določeni situaciji. In kot tako jo želi uveljaviti.

Strpnost je treba gojiti, potrebno je ozaveščati nujnost izkazovanja, da znamo biti razumevajoči do drugačnosti in da se zavedamo, da nismo edini na planetu, temveč da je nujno, da živimo v sožitju in toleranci do drugih.

Dostopnost