Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Triletni projekt Contatti, ki ga promovira ZRS Koper in raziskovalka Irina Cavaion, je učence IP italijanščina iz 8. razreda spodbujal, da jezik, ki se ga učijo, preizkusijo tudi v praksi.

V sredo, 5. junija, smo na naši šoli gostili zaključek srečanja. Učence šole Ascoli iz Gorice smo sprejeli na šolskem dvorišču, kjer nas je najprej nagovoril ravnatelj Janez Kobe. Učence so pozdravili tudi učenci drugih razredov, ki se učijo italijanščine: devetošolki Ana in Zoja ter pevski zborček četrtošolcev pod vodstvom mentorice Jasne Černic, ki je zapel Ci vuole un fiore. Učenci so mentoricam izročili rožice.

Učenci so delo nadaljevali v multimedijski učilnici. Tam so najprej predstavili poglavitne dogodke, ki so jih izkusili v treh letih: zoom srečanja, obiski Gorice in Nove Gorice, obiski obeh šol, literarna delavnica v Čepovanu, spoznavanje prve vojne na Cerju, dva pohoda za mir (v Assisiju in po obeh Goricah) ter delavnice Moja dan. Dogodke so predstavili tako učenci naše šole kot šole Ascoli, vsak v svojem jeziku. Učenci so poleg povzetka srečanj izrazili tudi pogled na to, česa so se naučili, kaj jim je bilo všeč in kaj ne. Odpočili smo se z obilno malico v šolski jedilnici, napojili pa z različnimi vodami z okusi. Drugi del programa je bila delavnica prevajanja. Učenci obeh šol so za sovrstnike pripravili vprašanja. Učenci so morali v mešanih skupinah na vprašanja odgovoriti, seveda v jeziku drugega. Materni govorci so pomagali pri pregledu zapisa in pri izgovorjavi, saj so na koncu javno poročali. Vsi učenci so glasovali, katera skupina se je najbolj izkazala. Motivacija je bila izjemna. Nagrada je bila priznanje, ki jih je za učence pripravila ga. Irina. In seveda dve torti.

Dan smo zaključili na šolskem dvorišču, kjer so se učenci lahko prosto družili ob igrah po želji. Najbolj prepoteni so bili košarkarji. Ob 13. 30 smo si pomahali v slovo z velikimi nasmehi na obrazu, saj smo se zavedali, da smo v Stikih veliko pridobili.

Mentorica Katjuša Batič

Dostopnost