Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

V ZAČETKU JE BILA BESEDA (…) VSE JE NASTALO PO NJEJ IN BREZ NJE NI
NASTALO NIČ (…) V NJEJ JE BILO ŽIVLJENJE IN ŽIVLJENJE JE BILO LUČ LJUDI.
LUČ, KI SVETI V TEMI … (po Jn 1,1-5)

V začetku sleherne naše aktivnosti je beseda kot dejavni izraz naših misli. In če sprejmemo še eno starodavno modrost, da energija sledi misli, potem razumemo, zakaj je tako pomembno, kaj izrečemo, zapišemo oz. kaj mislimo. To je vedel tudi naš pesnik France Prešeren, saj je v Zdravljici nazdravljal vsem dobrim ljudem takole: „… ki smo zato se zbrat’li, ker v srcu dobro mislimo …“

Besede so izrečena misel in imajo veliko moč. Vplivajo na naše življenje. Že nekaj izrečenih besed nam lahko uniči ugled ali pa našo veljavo povzdigne. Samo nekaj besed lahko spremeni naše življenje ali življenja mnogih ljudi. Besede, izgovorjene ali zapisane, so povzročile mnoge spremembe na bolje ali slabše, celo revolucije in vojne. Besede mnogih izjemnih ljudi že stoletja odzvanjajo v človeških umih, navdihujejo nas besede številnih pisateljev in pesnikov, zato lahko sprejmemo staro modrost, da je v začetku vsega beseda.

Besede so naše primarno orodje, saj nam, razumskim bitjem, omogočajo medsebojno sporazumevanje, kar je temelj naših odnosov in razmerij ne le v družini, ampak v vseh družbenih skupnostih. Ustvarjajo lahko dobro (ljubezen, prijateljstvo, kulturo, veselje, solidarnost, skupno dobro, blaginjo), a tudi slabo (uničenje, sovraštvo, žalost, vojne).  Zato moramo besede uporabljati odgovorno in modro, kot “luč, ki sveti v temi”. Za dobro ljudi. Beseda je namreč kulturno orodje, je orodje sporazumevanja in širjenja kulture, odpira pot do srca in ljudi, je sredstvo sprejemanja raznolikosti ljudi, kulture in sveta, je pot  do veselja in ustvarjanja.

Naj nas na TA VESELI DAN KULTURE, ki je v Sloveniji neformalen praznik in je tradicionalno postal tudi dan odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov in brezplačnih predstav za obiskovalce, spravi v veselo razpoloženje tudi z ustvarjalno igro besed. Ni slučajno, da ga obeležujemo vsako leto prav         3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna, mojstra slovenske besede. Vaja dela vajenca, mojster se rodi!  bi v svojem igrivem slogu dodali naši nadobudni besedoljubi, Tian Kobal, Evlalija Valič, Tinkara Kozjan, Jasna Rupnik, Rahela Luiza Peršin in Tinkara Mrak iz 7. a, člani krožka Jezikovne zanke, znanke in uganke, ki so se v besedni ustvarjalnici krožka krativno poigrali s pomenom besed po motivih poezije E. Babačića pod mentorstvom Alenke Čelik.

Pesem o besedotvorju  ALI Kako duhoviti so včasih besedni nesporazumi, če si dovolimo ustvarjalnost.

Dostopnost