Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Zgodovina šole

Na območju današnje Nove Gorice so bili do leta 1948 travniki, polja, staro goriško pokopališče in opuščena opekarna, imenovana »frnaža«. Po ureditvi prostora so v Novi Gorici najprej zgradili prvih deset stanovanjskih blokov, tovarno pohištva v Kromberku, upravno zgradbo in kavarno. Prvi stanovalci so se začeli doseljevati po letu 1950. Zaradi hitre gradnje mesta in doseljevanja je bilo tudi vse več otrok. Potrebno je bilo zgraditi osnovno šolo.

1. septembra 1951 je v nastajajočem mladem mestu odprla vrata 111 učencem štirirazredna Osnovna šola Nova Gorica, ki je delovala na Grčni.

Z novim zakonom o osemletni osnovni šoli so bile leta 1958 ukinjene nižje gimnazije in obvezno šolanje se je za vse učence podaljšalo na osem let.

Zaradi tega je 1. septembra 1961 Osnovna šola Nova Gorica sprejela novogoriške osnovnošolce v svoje nove prostore na Delpinovi ulici.

V levem traktu je bilo prvotno 24 učilnic in pisarne za OŠ Nova Gorica,  v desnem traktu pa je svoje prostore dobila goriška gimnazija.

OŠ Nova Gorica 1961/62

Prvi ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj je bil gospod Miroslav Nakrst. Za Čriček, nekdanje glasilo OŠ M. Štrukelj, je o začetkih delovanja šole povedal : » Osemletna osnovna šola je bila ustanovljena leta 1958. Pred tem so učenci obiskovali štirirazredne osnovne šole in štirirazrede nižje gimnazije. Pouk je v prvih letih potekal v stavbi sedanjega dijaškega doma  na Grčni. Pouk je bil dvoizmenski in razmere, v katerih smo delali, so bile slabe.  Zgradbe so bile neometane in mrzle. Leta 1961 smo se preselili v novo stavbo, ki pa ni imela telovadnice.”

Naša osnovna šola je bila 19. junija 1962 poimenovana po Milojki Štrukelj.

Bila je kot »pomladni brst, ki ni mogel vzcveteti« (P.A.Ogarev).

Kdo je bila Milojka Štrukelj?

Milojka Štrukelj je bila rojena 17. 3. 1925. Odraščala je v slovenski napredni družini v Solkanu. Igrala je klavir, kotalkala in smučala. Bila je vedno nasmejano dekle. Učila se je z veseljem in se zavedala pomena znanja za življenje. Med drugo svetovno vojno so jo Italijani zaradi sodelovanja v odporniškem gibanju aretirali. Zaprta je bila do kapitulacije Italije. Januarja 1944 je obiskovala tečaj v Cerknem, kjer so tečajnike obkolili in postrelili Nemci.

Mlado mesto Nova Gorica je raslo in se razvijalo.  Zaradi vedno večjega števila otrok so bile potrebe po novi šoli v Novi Gorici zelo velike. 1981 je bila dograjena nova osnovna šola, današnja OŠ Frana Erjavca. Kljub temu je prostorska stiska na OŠ Milojke Štrukelj ostala. Število otrok je nezadržno raslo, zato so leta 1986  zgradili še podružnično šolo Ledine za prve štiri razrede, danes pa to šolo obiskujejo učenci 1. triletja.

Do danes je bilo mnogo dozidav in prezidav centralne šole. Leta 2005 je naša šola pridobila novo športno dvorano, leto kasneje, pomladi 2006 pa dve novi učilnici in delavnici za tehnični pouk, novo šolsko knjižnico z multimedijo in računalniško učilnico.

Zapisala  Ana Skerlovnik Štrancar

Fotografije :  Šolska kronika OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica

Pokrajinski arhiv Nova Gorica

S pričetkom 9-letne OŠ  so se povečale potrebe po prenovi podružnične šole Ledine. Marca 2012 so pričeli s prenovo in dozidavo POŠ Ledine, vključno z gradnjo telovadnice. V nove prostore so se učenci preselili 6.5.2013.

Dostopnost