Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Goriški vodni raj

Brez vode ni življenja, zato je vsak vodni vir dragocen.

Vodni vir pod vzpetino Skalnica je neznan, skrivnosten, vendar zlahka dostopen.
Pravi novogoriški raj, ki ga mnogi še niste opazili.
Nahaja se v neokrnjeni naravi in je oddaljen le dve uri hoda iz Nove Gorice.

Poti do izvira:

Vse poti lahko prehodimo ali pa prekolesarimo. Obiskovalci, željni adrenalina, se lahko na koncu spustijo po downhill progi, ki je speljana z vrha vzpetine Skalnica vse do Solkana.

Krajši sprehod (pol ure hoda v eno smer)

Če želimo le krajši sprehod, se do izhodiščnega parkirišča peljemo z avtomobilom.

Iz Nove Gorice se peljemo mimo Solkana in pot nadaljujemo v smeri Svete gore ⎼ Skalnice. Tik pod Prevalo, na desnem ostrem ovinku, zapeljemo v gozd in parkiramo avtomobil.

Od parkirišča dalje nadaljujemo peš skozi gozd po lepi, položni poti. Za sprehod ne potrebujemo nobene posebne opreme, le dobro voljo in pozitivne misli.

Daljši sprehod  (2 uri hoda v eno smer)

Iz Nove Gorice se lahko odpravimo peš po dveh poteh.

1.- Pot zelene barve: Nova Gorica, vzpetina Kekec, Prevala, izhodiščno parkirišče, izvir pod Skalnico.

2.- Pot oranžne barve: Nova Gorica, Solkan, Gostilna Žogica, Restavracija Primula, pot na Prevalo, izvir pod Skalnico.

Celodnevni izlet (3,5 ure hoda v eno smer)

Na zemljevidu modro obarvana pot nakazuje nadaljevanje poti od izvira naprej proti vrhu Skalnice, od koder lahko občudujemo čudovit razgled vse do morja.

Pot nadaljujejo nazaj v dolino, proti vasi Grgar, kjer se lahko odpočijejo pri potoku Slatna. V njegovem tolmunu je mogoče tudi kopanje.

Spoznajte vodni vir pod Skalnico

Starejši ljudje o njem pravijo, da »ima energijsko moč«. Učenci smo želeli to preveriti in zato smo se skupaj z radiestezistom Jožetom Munihom, ki je velik poznavalec številnih vodnih virov, opravili do izvira.

Izvedli smo meritve, kot so radiestezijska barva, vibracije, energija, prodornost, delovanje na posamezne čakre ter kemična čistost vode. Dobili smo čudovite rezultate, ki jih lahko vidite na spodnjem obrazcu.

Ugotovitve lastnosti izvira pri radiestezijskih meritvah vodnega vira: 

 • bela barva: 100% čista, nima škodljivih energij;
  • energijsko zelo bogat vodni vir: 500.000 energijskih enot po Bovisovi skali;
  • prodornost pove, kolikokrat prodornejša je merjena energija od energije bolezni ali porušenega energijskega sistema v našem telesu;
  • delovanje na čakre: izvir deluje na vseh sedem čaker, energija v polni moči deluje na 2. (čelna čakra ali tretje oko), 3. (grlena čakra) in 7. (korenska čakra). 

Pitje zdravilne vode lahko pomaga, da v telesu ponovno uravnamo energijo. S splakovanjem in umivanjem lahko damo vodi v našem telesu pozitivno energijsko informacijo in dodamo organom energijo, ki jo potrebujejo. Ustekleničena voda del energije sčasoma izgubi, ne izgubi pa se njena informacijska vrednost. Telo nam bo hvaležno po uživanju iz izvira, saj vodovodni sistemi ubijajo živost vode, ker voda zaradi magnetnih lastnosti cevi izgublja energijski naboj.

26. maja 1968 so domačini uredili izlitje vodnega vira po cevi v korito, saj se že od nekdaj zavedajo posebne energije te vode in so želeli narediti rabo vode izvirka vsem bolj dostopno.

Aktivnosti ob izviru

 • Ruske dihalne vaje lajšajo bolečine in izboljšujejo splošno počutje. Lahko jih izvajamo na sprehodu do izvira in nazaj. V primeru, da se nam vrti, pa priporočamo sedeče izvajanje. Vse vaje krepijo delovanje srca in ožilja, znižujejo visok krvni tlak in preprečujejo astmatične napade.
 • Jogo lahko izvajamo tudi stoje. Pomembno je, da je vdih pri asanah (položajih) sproščujoč in poln. Sprostiti moramo vse napetosti v telesu in mišicah. Asano zadržite poljubno dolgo. Če položaj povzroča bolečine, ga je potrebno prilagoditi.
 • Meditacija v hoji je izvrstna tehnika za sproščanje in odpravljanje vsakodnevnega stresa. Prednost meditacije v hoji je stimuliranje pretoka krvi, izboljšuje prebavo, zmanjša tesnobo, ugodno vpliva na raven krvnega sladkora in lajša depresijo. Pri hoji do izvira bodite osredotočeni na ta trenutek. Poslušajte zvoke okoli sebe in svoje dihanje. Misli, ki prihajajo, naj tudi odhajajo. Hodite počasi.
 • Branje poezij in pravljic ob samem izviru, kjer je dovolj prostora, da se udobno namestimo, sprostimo in preberemo nekaj za dušo. Ob klopi vas čaka zanimiva pravljica »Vodni princ«, ki jo lahko preberete najmlajšim.
 • Fotografiranje v naravi je obvezen del sprehoda. Sončni zahod, voda, jesensko listje… vse to nam pričara nepozabne spomine na izlet.
 • Risanje v naravi je sproščujoče in pomirja.
Dostopnost