Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Andragoški center Slovenije se tudi letos pridružujejo pobudi Evropske komisije za praznovanje dneva evropskih avtorjev v marcu 2024.

Dan evropskih avtorjev je pobuda, s katero želijo mlajše generacije dodatno spodbuditi k branju knjig ter jim pomagati odkriti raznolikost evropske literature.

Namen praznovanja je ozaveščati otroke in mlade, kako pomembne so knjige in kako lahko branje kakovostne literature prispeva k njihovemu celostnemu razvoju. Mladim želimo omogočiti, da aktivno sodelujejo v dejavnostih, kot so srečanja z avtorji, razprave o knjigah in zgodbah, spoznavanje procesa založništva, prevajanje in še veliko več.

Tudi na naši šoli opažamo, da učenci manj berejo kot so v preteklosti. Pomočnica ravnatelja Mojca Klinec je naletela na zgoraj omenjeno pobudo in predlagala bralno aktivnost, ki smo jo izvedli v 9. b razredu. V okviru pouka slovenščine je učiteljica Maja Maček pripravila učence na branje otroške literature primerne za učence razredne stopnje. Učencem je poudarila pomen branja, z njimi izpilila bralno tehniko ter jih pripravila na samostojni nastop na podružnični šoli Ledine. Pripravljali so se zelo zagnano in odgovorno.

Branje smo izvedli 8. maja 2024. Učenci 9. b so se odlično izkazali. Nad dogodkom so bili zelo navdušeni. Zelo zanimiva jim je bila tudi izkušnja vrnitve na podružnično šolo, ki so jo nekoč obiskovali. Na podružnični šoli so jih učenci zelo lepo sprejeli, od učiteljev pa so bili deležni pohvale in tudi zahvale.

Knjižničarka Karmen Plesničar je devetošolcem pripravila presenečenje, sladko pozornost in čudovita knjižna kazala, ki jih bodo spominjala na dogodek.

Branje devetošolcev mlajšim učencem je bila  priložnost, da poudarimo pomen branja in bralne kulture, tako za tiste, ki berejo, kot tudi za tiste, ki branju prisluhnejo. Oboji pridobijo veliko, tako na branju, kot na odnosih.

Zapisala Mojca Klinec

Še nekaj vtisov:

Na branje smo se pripravljali skoraj cel mesec in zahvaljujoč učiteljici Maji Maček je šlo vse kot po maslu. Že ob vstopu v šolo smo veselo obujali spomine. Dogodek je bil zelo lep. Bili smo vsi navdušeni. Na koncu smo se zbrali v šolski knjižnici, kjer smo strnili vtise in se posladkali. (Adrijana in Mihaela, 9. b)

Na podružnični šoli Ledine je bila sreda, 8. 5. 2024 prav zares poseben dan. 9. b so nas drugo šolsko uro s svojim obiskom zelo razveselili. Devetošolci so v parih obiskali posamezen oddelek in z glasnim branjem popeljali mlajše učence v svet pravljičnih junakov. Prvošolci so prisluhnili pravljici o Rdeči kapici, drugošolci so se posvetili Sovici Oki, tretješolce so zanimale Gobje prigode, četrti razred pa je prisluhnil zgodbi z naslovom Veveriček posebne sorte. Vsi smo se imeli zelo lepo. 9. b, hvala za obisk! (knjižničarka Karmen Plesničar)

Dostopnost