Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Ob dnevu varne rabe interneta, ki smo ga letos praznovali 6. februarja, na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru UL Fakultete za družbene vede, opozarjajo na problematiko spletnega nasilja, ki predstavlja velik izziv za vse, največji pa za mladostnike. Med njimi je močno razširjeno medvrstniško spletno nasilje, s katerim se težko pravilno soočajo. Več si lahko preberete tu.

Vabimo vas tudi, da si ogledate Safe.si predavanja, ki so jih pripravili za starše.

Ali naj objavim? – Na kaj biti pozoren pri objavljanju o otrocih na internetu
V enournem spletnem seminarju dr. Benjamin Lesjak, sodelavec Safe.si, pravnik in predavatelj na Safe.si predavanjih za starše in učitelje, govori o problematiki objavljanja fotografij, video posnetkov in drugih informacij o otrocih na internetu, predvsem družbenih omrežjih. Problematiko je predstavil s pravnega vidika, vidika otroka in vidika starša. Pojasnil je, kaj je primerno objavljati, kakšne objave lahko otroku škodujejo in na kakšen način ter česa ne smemo objavljati.

Ali vaš najstnik premalo spi zaradi interneta?

V spletnem seminarju je doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med, specialistka otroške nevrologije in pediatrije ter ESRS somnologinja z evropsko diplomo s področja medicine spanja, ki deluje v okviru Centra za motnje spanja v Ljubljani, predstavila problematiko spanja pri mladostnikih, vpliv interneta nanjo in podala nasvete za starše, kako poskrbeti, da bo najstnik čim bolj naspan ter posledično zadovoljen, zdrav, uspešen in varen.

Ogled Safe.si predavanj

Sicer lahko na spletni strani safe.si dobite še veliko drugih informacij povezanih z varno rabo interneta.

V sklopu dneva varne rabe interneta je tudi RTV Slovenija v začetku februarja omenjeno problematiko obeležila v svojih televizijskih, radijskih in spletnih vsebinah ter tako opozorila na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo zaslonov. Kar nekaj dokumentarnih oddaj je na spletu še vedno na voljo za ogled. Vabimo vas, da si ogledate španski dokumentarec “Zasvojeni s tehnologijo“, v katerem spregovorijo mladi, ki so postali zasvojeni z družbenimi omrežji (Instagram, Tik-Tok, WhatsApp, YouTube …), video igricami, spletnimi stavnicami in pornografijo. 

Dostopnost