Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Tudi letos smo učenci 8. razreda, ki sodelujemo pri izbirnem predmetu italijanščina kot nadaljevalci, vključeni v projektu Kontakti, ki ga koordinira ZRC Koper pod vodstvom Irine Moire Cavaion. Šolsko leto smo otvorili z zoom srečanji ter obiskom partnerske šole Ascoli iz Gorice, kjer smo se pogovarjali o tem, kako mladi preživljamo dneve. Zabavni del srečanja je poleg družabnih iger vseboval učenje lomilcev jezika, ki smo se jih skušali naučiti v obeh jezikih.

Letošnje leto smo obogatili s tematikami, povezanimi z zgodovino. V petek, 2. februarja, smo se srečali v Čepovanu, kjer se odvija zgodba iz romana Il figlio della lupa. Anton Špacapan Vončin, eden od avtorjev knjige, ki je trenutno dostopna le v italijanščini, nas je popeljal po krajih, opisanih v literarnem delu.  Roman nam je ponudil osnovo za pogovor o medvojnem času in italijanizaciji Primorske, ki jo knjiga opisuje in tako ponuja dobro odskočno desko za debato o tem, kako na tematiko gledajo mladi iz obeh strani meje. Sledila je odprta miza o knjigi, v kateri je sodeloval še drugi avtor, Francesco Tomada, in je pri mladih vzbudila veliko vprašanj in zanimanja. Dan smo zaključili z jezikovno-likovno delavnico, kjer so učenci šole Ascoli predstavili našim učencem svoj najljubši odlomek knjige, ki so ga v nadaljevanju ilustrirali.

Hvala Gasilskemu domu Čepovan, ki nas je gostil, avtorjema za predstavitev, sovrstnikom in mentoricam šole Ascoli, Irini Cavaion za podporo  ter učiteljicama Mojci in Martini za pomoč pri izvedbi.

Mentorica Katjuša Batič

Novica v italijanskim medijih:

https://www.ilgoriziano.it/articolo/studenti-gorizia-nova-gorica-cepovan-scoperta-figlio-lupa-5-febbraio-2024

Dostopnost