Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

V mesecu oktobru smo se s petošolci odpravili na ogled Vipavske doline. Pot nas je najprej vodila mimo Vipavskega Križa. Skozi naselje sta nas popeljala vodiča, ki sta nam tudi razlagala in povedala nekaj o zgodovini kraja. Sprehodili smo se po gasah. Enkrat smo se počutili kot grofje, drugič pa kot kmetje. Odvisno kakšne barve so bili tlakovci. Siva je bila za kmete, bela pa za gospodo. Ustavili smo se tudi na prostoru, kjer je pridigal Primož Trubar. Naš obhod smo zaključili v grajski kleti, kjer nam je vodička prebrala še zgodbo o neubogljivih miškah. Napisal jo je Janez Svetokriški.

Pot smo nadaljevali do izvira Hublja. Hubelj izvira pod skalnim previsom nad Ajdovščino. Ima slikovito strugo, na nekaterih delih stisnjeno v sotesko, s številnimi skalami in rečnimi tolmuni. Voda Hublja je največji vir pitne vode v zgornji Vipavski dolini.

Zaradi  vode se je ob reki že v 16. stoletju začela razvijati industrija- fužine. Poleg peči in plavžev so ob Hublju delovale kovačije, livarna, valjarna bakra, mlini in žage. Fužine so delovale do začetka 20. stoletja.

Rimljani so na področju Ajdovščine zgradili utrdbo, poimenovali so jo CASTRA. Ohranilo se je skoraj povsem strnjeno rimskodobno obzidje s štirinajstimi stolpi. Na tržnici v Ajdovščini pa se nahajajo manjše rimske terme, ki dokazujejo, kako velik pomen so Rimljani pripisovali kopališčem.

Aktiv 5. r

Dostopnost