Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Dne 10.10.2023, smo si sedmošolci  ogledali razstavo gob, ki je bila v Solkanu v Hotelu Sabotin. Tam nas je pričakal predsednik  goriškega gobarskega društva gospod Jakob ČEFERIN, ki nas je peljal do mize z razstavljenimi  gobami. Na začetku nam je povedal osnove, kako se moramo pripraviti na gobarjenje ter koliko in kako nabiramo gobe. Potem smo si ogledali vse gobe, kar 160 vrst  je bilo in lahko smo vprašali gobarja vse kar nas je zanimalo o posamezni gobi ali pa na splošno o gobah v Sloveniji. Ugotovili smo, da je v Sloveniji kar 3000 vrst gob na svetu  pa približno 15000 vrst. Ogledali smo si veliko različnih gob, smrtno strupene, strupene, užitne in neužitne. Najbolj strupena goba v Sloveniji je bila Zelena mušnica.

 Strupene gobe, ki smo si jih ogledali so pa bile: rdeča mušnica in panterjeva mušnica,…        Videli smo tudi nekaj užitnih gob, kot so: knezja mušnica, jurčke, lisičke, dežnike,… Všeč mi je bilo, ko nam je gospod gobar razlagal o najbolj strupeni gobi v Sloveniji in kakšne so posledice, ko to gobo poješ.

Po razstavi gob pa smo si še ogledali poštne znamke v  povezavi z gobami. Na razstavi mi je bilo zelo všeč, saj sem lahko izkušenega gobarja vprašal vse, kar me je zanimalo o posamezni vrsti gob ter to, da sem lahko videl toliko različnih vrst gob. Razstava je bila tudi zelo lepo povezana z učno snovjo pri naravoslovju, kajti smo se ravno nekaj ur nazaj  učili o glivah.

Rok Radojevič 7.b in Matic Gorjan , 7.c

Dostopnost