Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Bila je še tema, ko smo se ob 3.45 ponoči odpravili iz Nove Gorice proti Dunaju. Izlet je bil nagrada Urada za intelektualno lastnino RS, ki smo ga dobili kot zmagovalci na nacionalnem tekmovanju Popri 2023. Na poti sta se nam priključili še drugo in tretje uvrščeni šoli: OŠ Ormož in Osnovna šola Grm Novo mesto.

Pot je hitro minila in že smo se znašli v Tehničnem muzeju. Več nadstropni muzej je ogromen in lahko bi bili v njem cel dan, saj je bilo veliko zanimivega za si ogledati in preizkusiti.

Naslednja postaja so bili čudoviti vrtovi nekdaj poletne rezidence habsburške monarhije Schönbrunn, kjer je bivala tudi Marija Terezija in Franc Jožef I. Vrtovi so nas očarali z natančno pristriženimi grmički in s simetrično in geometrijsko urejenim cvetjem. V parku je tudi živalski vrt in mogočni vodnjak.

Nadaljevali smo z ogledom starega mestnega jedra. Vodič nam je pripovedoval zanimive zgodbe in nam pokazal kje se posladkati z originalno Sacher torto. Sprehodili smo se tudi mimo katedrale Sv. Štefana, Dunajske opere, ogledali smo si trg junakov Heldenplatz in novi Hofburg, dvorno palačo, ki je bila glavna rezidenca habsburških vladarjev. Očarala nas je tudi Španska jahalna šola, ki je najstarejša jahalna šola na svetu, njeni Lipicanci pa živijo kar v razkošnih sobanah sredi mesta. V samem centru je tudi grobnica, kjer je pokopana Marija Terezija in njenih 16 otrok.  

Imeli smo še 2 uri prostega časa za samostojne oglede in nakupe. Uživali smo v mogočni arhitekturi in mestnem utripu. Preživeli smo lep dan in čakala nas je le še dolga pot do doma, ampak v dobri družbi nam je tudi ta hitro minila.

Tinkara, Nika, Tian in mentorica Petra

Dostopnost