Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

V ponedeljek in torek, 24. in 25. oktobra, smo se deveti razredi odpravili na Gorenjsko.

Že navsezgodaj zjutraj smo se z avtobusom pripeljali v Vrbo, kjer stoji hiša našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. Ogledali smo si tudi cerkev sv. Marka, ki je omenjena v prvem sonetu cikla Sonetov nesreče, sonetu O, Vrba.

Po tem smo se odpeljali do hiše jezikoslovca in knjižničarja Matije Čopa, ki je umrl tragične smrti, utopil se je v Savi. Matija Čop je prvi postavil knjižnični sistem podoben današnjemu, govoril je 19 jezikov in veljal za enega najbolj izobraženih ljudi tistega časa. Prešeren je v njem našel oporo tako za pesniško delo kot tudi za življenje. Njegova smrt ga je zelo prizadela.

Naprej nas je pot vodila v Rodine, kjer smo si ogledali rojstno hišo pisatelja Janeza Jalna. Njegov nečak nam je na smešen in zelo zanimiv način predstavil pisateljevo življenjsko zgodbo.

Vodič nam je v avtobusu povedal tudi o Antonu Janši, znanem čebelarju, piscu priročnikov za čebelarjenje, ki se jih je v preteklosti uporabljalo kot prave čebelarske učbenike. Zaradi slabega vremena in časovne stiske si nismo uspeli ogledati njegovega čebelnjaka s panjskimi končnicami in slamnato streho.

Zadnja postojanka je bila rojstna hiša Frana Saleškega Finžgarja, kajža na robu vasi. Tam smo poslušali zanimiv radijski posnetek, kjer je Finžgar pripovedoval zgodbe iz svoje mladosti, ogledali smo si etnološki muzej v njegovi hiši.

Po celodnevnem potepanju po krajih kulturne dediščine smo se utrujeni odpravili proti domu. Dan je bil poln in pester.

Zarja Zoroja Gabriel, 9. b

Dostopnost