Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

20. maja letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki je dan vseh opraševalcev. Opraševalci so pomembni tako za kmetijstvo kot za ohranjanje biotske pestrosti. Vrednost opraševanja žuželk za slovensko kmetijstvo je ocenjena na 120 milijonov evrov letno.

V Sloveniji poleg kranjske čebele živi še prek 500 vrst divjih čebel (čmrljev in čebel samotark), oprašujejo pa tudi muhe, metulji, nekateri hrošči in ose. Vsaj polovico opraševanja v kmetijstvu opravijo divji opraševalci, v naravi pa je njihov delež še večji. Vedno bolj spoznavamo, da brez pestrosti opraševalcev ni prehranske varnosti.

Vir: https://www.naturaviva.si/20-maj-svetovni-dan-cebel-3/

V petek smo z učenci 6.in 7. razredov obeležili svetovni dan čebel z zanimivim predavanjem.

Obiskala nas je Urška Hren, po izobrazbi magistrica inženirka agronomije,  ki je zaposlena sem na Ministrstvu za okolje in prostor, na Sektorju za ohranjanje narave, na projektu LIFE – integriran projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji.

Pripravila nam je zelo zanimivo predstavitev opraševalcev, ki so zelo pomembni za pridelavo naše hrano. Izvedeli smo, da med opraševalce ne spadajo samo medonosne čebele ampak da so pomembne opraševalke tudi divje čebele, čmrlji, muhe trepetavke, celo metulji in hrošči, drugod po svetu pa tudi ptice, glodavci, plazilci, opice in netopirji. Na Kitajskem čebel zaradi onesnaževanja ni več in morajo cvetove opraševati sami ljudje.

Po zanimivi predstavitvi smo pripravili načrt, kako bi okolico svojega doma ali šole uredili, da bi bila prijazna opraševalcev.

Imate tudi vi kakšno idejo? Mi smo razmišljali o posaditvi medovitih rastlin, kasnejši košnji travnikov in postavitvi žuželčjih hotelov.

Martina Bratuž, prof. bio, nar, gos

Dostopnost