Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

KULTURA je skupek dosežkov in vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega umskega, zlasti umetniškega delovanja in ustvarjanja.  Kultura, klasična in sodobna, je torej naša identiteta – pokaže nam, kdo smo.

V Sloveniji praznujemo slovenski kulturni praznik kot državni praznik 8. februarja na obletnico smrti velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna že vse od leta 1945.

Pesnik France Prešeren je za nas tako pomemben, ker je bil prvi Slovenec, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal z evropskimi sodobnimi književniki in je tako dvignil raven slovenskega knjižnega jezika.

Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti, ki pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. 

Mnoge kulturne ustanove na Prešernov dan običajno brezplačno odprejo svoja vrata za obiskovalce. Vendar v teh časih epidemije hiše kulture, kot so gledališča, kinematografi, koncertne dvorane, muzeji, galerije … žal ostajajo zaprte; umetnost si tako kot večina dejavnosti išče prostor na spletu. Toda ljubitelji umetnosti že dalj časa pogrešamo živo umetnost – tisti čarobni trenutek, ko se gledalec in ustvarjalec srečata iz oči v oči, ko si delita isti čas in prostor, navdušenje, ganjenost, solze, smeh, čustva … 

Umetnost nas uči sočustvovati z ljudmi, ki niso mi. Umetnost nas uči opazovati življenje tako kot narava. Predvsem pa nas uči razmišljati, nam razvija domišljijo in nam dovoli, da spustimo svoja čustva na svobodo. Umetnost nas bogati in dela človeške.

Zato vas vabimo, da danes namenimo prosti čas za branje in sanje

Vabimo vas še k ogledu kviza Kaj vem o Francetu Prešernu.

O letošnji Prešernovih nagrajenci si lahko več preberete tukaj.

Pripravile: Alenka Čelik, Maja Maček in Nina Rogelja

Dostopnost