Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Vsako leto 4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku. Geslo, JAZ SEM IN JAZ BOM, spodbuja k osebni zavezi vsakega posameznika za zmanjšanje naraščajočega vpliva raka. Med najbolj pogostimi razlogi za večjo pojavnost raka sta staranje prebivalstva in vse večja razširjenost nevarnostnih dejavnikov.

Po podatkih Mednarodne zveze za boj proti raku za to boleznijo vsako leto zboli okoli 13 milijonov ljudi. V prihodnje je predvsem zaradi starajoče populacije pričakovati, da bo število na novo obolelih le še naraščalo.

V Sloveniji za rakom letno zboli okrog 15.000 ljudi, rak je vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu. Najpogostejši raki pri nas (kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač, opozarja spletna stran slovenskega registra raka.

Tretjino rakavih obolenj bi po mnenju strokovnjakov lahko preprečili z zdravim prehranjevanjem, redno telesno aktivnostjo, vzdrževanjem primerne telesne teže ter udeležbo v presejalnih programih. Prav tako je pomembno, da je posameznik pozoren na vse zdravstvene spremembe ter pomaga drugim bolnikom ali sam prosi za pomoč, aktivno sodeluje pri zdravljenju in deli svojo zgodbo z drugimi, navajajo v mednarodni zvezi za boj proti raku.

Raka lahko uspešneje zdravimo, kadar je hitro odkrit. Zato priporočila Evropskega kodeksa svetujejo ljudem, na katere simptome in znake morajo biti še posebno pozorni:

  • Obiščite zdravnika, če opazite bulo ali ranico, ki se ne zaceli, kjerkoli na telesu, tudi v ustih, materino znamenje, ki je spremenilo obliko, velikost ali barvo, ali neobičajno krvavitev.
  • Obiščite zdravnika, če imate dolgotrajne težave, npr. trdovraten kašelj, hripavost, spremembe pri mali ali veliki potrebi ali nepojasnjeno hujšanje.

V Novi Gorici deluje tudi Društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim – ko-RAK.si. Več o društvu si lahko preberete na povezavi http://www.ko-rak.si/.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije se pridružuje svetovnemu pozivu “Jaz sem in Jaz bom”, da vsak izmed nas pozna Evropski kodeks proti raku in v čim večji meri upošteva 12 nasvetov proti raku.

Viri: www.nijz.si, www.onkologija.org, www.ko-rak.si, www.politikis.si

Pripravile: Nina Rogelja, Valentina Volk in Teja Žerjal

Dostopnost