Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

V četrtek, 17. septembra, smo se z učenci vseh štirih paralelk 5. razredov odpravili na zanimivo ekskurzijo po slikoviti Vipavski dolini.

Učenci so se ob 8. 15 zbrali v matičnih učilnicah, kjer so dobili malico in navodila o poteku dneva.

Z dvema avtobusoma smo se zapeljali po avtocesti do Ajdovščine in se ustavili pri izviru reke Hubelj. Reka Hubelj izvira severno nad Ajdovščino. Iz kraškega podzemlja, sploh ob obilnem deževju, prihrumi na plano pod strmim pobočjem Trnovskega gozda. Učenci so na mostu lahko opazovali količino vode, ki je bila bistveno manjša od tiste na informativni tabli.

Pot smo nadaljevali po klancu navzdol, kjer smo pri prvem odcepu desno skrenili na makadamsko pot, ki nas je peljala do fužin. Že leta 1569 so bile tam zgrajene prve fužine, vse od leta 1930 pa je v uporabi hidrocentrala. Učenci so si lahko samostojno ogledali ostanke fužin in tamkajšnje plavže.

Nato smo se podali po poteh spominov na Rimljane – raziskovali smo Castro, kot so v tistih časih imenovali Ajdovščino, si ogledali nekdanje terme in galerijo Vena Pilona.

Strma pot nas je z avtobusom vodila do Vipavskega Križa. Dva vodiča sta nas pričakala pred staro grajsko kletjo, kjer sta nas gostoljubno počastila s sokom in poučno pravljico.

Razdeljeni v dve skupini smo se vsaka s svojim vodičem odpravili na poučni sprehod po Svetem Križu, kot ga domačini še danes radi poimenujejo. Hrib, na katerem leži vas, je bil naseljen že v predrimskih časih, o čemer pričajo strnjene ulice in manjši trgi, po domače gase in placi, spomeniško zaščitene hiše in staro obzidje.

Vipavski Križ je tudi dom prvega slovenskega pripovednika in pridigarja Janeza Svetokriškega, na katerega so domačini zelo ponosni.

Po krožni poti okoli kraja smo prispeli do točke, kjer se nam je odprl čudovit razgled na Vipavsko dolino. Občutili smo tudi burjo, ki je tako značilna za te kraje, se nato kmalu poslovili od vodiča in se z avtobusom vrnili v šolo.

Razredničarke: Mirjam Vuga, Valentina Volk, Onorina Milost, Tarin Turk Cink

Spremljevalci: Jasna Černic, Teja Žerjal, Kaja Gomišček, Peter Figelj

Zapisala: Jasna Černic

Dostopnost