Skoči na glavno vsebino
Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

Na naši šoli smo v tednu mobilnosti (od 16. 9. 2019 do 22. 9. 2019) združili moči in pozvali k spremembi mobilnostnih navad.

18. Evropski teden mobilnosti je letos potekal pod sloganom Gremo peš!  Hoja je spregledan, a zelo aktualen način trajnostne mobilnosti, kjer z gibanjem vplivamo na svoje zdravje in manj škodujemo okolju.

Slovenska koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti, mag. Polona Demšar Mitrovič iz Ministrstva za infrastrukturo, je o letošnji temi povedala: »Hoja je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, čeprav njen delež že desetletja upada. Primerna je za krajše razdalje (do 2 km), kar se ujema z značilnostjo zgradbe večine naselij v Sloveniji in povprečno dolžino tu opravljenih poti. Kakovostne ureditve javnega prostora lahko ob hoji spodbujajo tudi druge potovalne načine, predvsem javni prevoz. Želimo si, da bomo letos s sloganom Gremo peš! spodbudili k aktivnejši uporabi hoje vse prebivalce Slovenije.«

Otroke smo pozvali k premikanju na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Z otroki smo se pogovarjali o Pešbusu, ki je način spremljane poti v šolo, pri kateri se učenci v šolo odpravijo peš ali s kolesom v organiziranih skupinah po premišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Skupine otrok spremljajo odrasli. Ogledali smo si filmčke na spletni strani Mestne občine N.G. in na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo.

Otroci so slikali na temo mobilnosti. V avli naše šole je nastala razstava izdelkov. Pozvali smo jih tudi k udeležbi dejavnosti, ki jih v tednu mobilnosti organizira Mestna občina Nova Gorica.

Barbara Koncut in Tina Jarc

Dostopnost