Sedež: (05) 335 81 00, POŠ Ledine: (05) 333 29 83 o-ms.ng@guest.arnes.si

8. februarja obeležujemo praznik slovenske kulture in spomin na slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je umrl na ta dan leta 1849.

France Prešeren danes velja za enega največjih slovenskih pesnikov. Sedma kitica njegove pesmi Zdravljica je besedilo državne himne Republike Slovenije, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik. Na ta dan poteka tudi državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti. 3. decembra, na obletnico njegovega rojstva, pa Ta veseli dan kulture.

Tudi v šolski knjižnici se pripravljamo na praznovanje Prešernovega dne. Razstavili smo slikovno gradivo in literaturo o življenju in delu Franceta Prešerna. Za najmlajše bralce so posebej zanimive slikanice Povodni mož, Zdravljica, Turjaška Rozamunda, O dečku, ki je pisal pesmi (Podgoršek Mojiceja) idr.

Starejši lahko spoznavamo pesnikov lik skozi dela naslednjih ustvarjalcev: Mimi Malenšek Pesnikov nokturno, Janez Mušič Zgodbe o Prešernu, Ivan Sivec Ribčev dohtar in Resnica o Prešernu, Anton Slodnjak Neiztrohnjeno srce, Ilka Vašte Roman o Prešernu itd.

Uganke

OB PRAZNIKU KULTURE

PRED ŠOLO PLAPOLA;

NI GA CICIBANA,

KI NAŠE NE POZNA.

(Zvezdana Majhen)

NAŠ NAJVEČJI PESNIK,

DOKTOR FIG,

KOT PRAVNIK

PREBRAL JE VELIKO KNJIG.

(Anja S. Bedrač)

MOJSTER, PESNIK PRVE LIGE,

HKRATI VELIK SVETOVLJAN,

MALČKOM JE PRINAŠAL FIGE –

DA, TUDI PO TEM JE ZNAN!

(Zvezdana Majhen)
Dostopnost