Skoči na glavno vsebino

Turistična tržnica 2023


Postaja 1: Trg Evrope

Dobrodošel na kolesarski dogodivščini. Pred teboj je 22 km dolga pot, polna lepih razgledov in izzivov.

Na poti je 10 postaj. Trenutno si na 1. postaji (Trg Evrope / Piazza della Transalpina), na državni meji med Slovenijo in Italijo, kjer sta Nova Gorica (SLO) in Gorica (IT) leta 2004 skupaj uredili skupni trg. To bo tudi tvoja ciljna postaja.

Na vsaki postaji poišči QR kode z izzivi in zanimivimi informacijami o kraju, kjer se nahajaš.

Za popolno dogodivščino si priskrbi “Vrečko kolesarskih izzivov”. Kupiš jo lahko na TIC Nova Gorica ali na Železniški postaji.

Preveri, ali imaš vse potrebno za na pot:

  • izpravno kolo in čelado,
  • bidon za vodo.

ZEMLJEVID POTI:

Zemljevid je dostopen tudi TUKAJ.

VIŠINSKI ZEMLJEVID POTI:

Sedaj si pripravljen!

Lepo se imej, pa srečno pot do 2. postaje (Rojstna hiša Milojke Štrukelj).


Postaja 2: Rojstna hiša Milojke Štrukelj, Partizanska ulica

Na tem mestu je stala hiša, v kateri se je leta 1925 rodila Milojka Štrukelj. Odraščala je v času, ko se pri nas na Primorskem ni smelo govoriti, pisati, brati in prepevati slovensko. Zaradi svojih bojev za svobodo Slovencev in ljubezni do domovine je bila večkrat zaprta. Pozneje je pomagala tudi v NOB. Svojo vero v svobodo je plačala z življenjem.

Aktivnost za lastnike vrečke kolesarskih izzivov:

V vrečki poišči nalogo za drugo postajo. Poskusi dopolniti prazna mesta v znani slovenski pesmi. Če potrebuješ pomoč, najdeš na hrbtni strani nekaj namigov.

Povezava na zemljevid poti.


Postaja 3: OŠ Milojke Štrukelj, Delpinova ulica

Na tem mestu je 1. septembra 1961 Osnovna šola Nova Gorica prvič sprejela novogoriške osnovnošolce v svoje nove prostore. Prvotno je bilo 24 učilnic, sedaj jih je veliko več, saj je šola med tem doživela razširitev in prenovo.

V prvem letu delovanja je šola dobila ime po junakinji Milojki Štrukelj.

Aktivnost za vse:

Ob šoli so postavili nova igrala. Preizkusi vse trampoline, a pazi na svojo varnost.

Povezava na zemljevid poti.


Postaja 4: Spomenik letalcu Edvardu Rusjanu, Rusjanov trg ob Erjavčevi ulici

Prvega slavnega slovenskega letalca Edvarda Rusjana pozna celotna Slovenija. Polet z motornim letalom je opravil leta 1909, le šest let po prvem letalskem poletu znamenitih bratov Wright iz ZDA. Po njem je poimenovano tudi letališče v Mariboru. Umrl je leta 1911, ko je strmoglavil v Beogradu. Spomenik pred teboj je bil postavljen leta 1960.

Aktivnost za lastnike vrečke kolesarskih izzivov:

V vrečki boš našel papir. Izdelaj letalo in preizkusi svojo spretnost. Letalo vrži tako, da bo poletelo čez Rusjanov spomenik, med obema kriloma. Letalo iz papirja pospravi, saj ga boš potreboval tudi na eni od naslednjih postaj.

Povezava na zemljevid poti.


Postaja 5: Panovec, Streliška pot

Panovec je gozd v bližini mesta. To je pomembna rekreacijska točka za prebivalce obeh Goric. Obiskovalci se v naravi prijetno sprostijo in oddahnejo od vsakodnevnih obveznosti. Gozd je zanimiv tudi zaradi pestrosti rastlinskega in živalskega sveta. Ob gozdnih poteh (tri trase) se lahko rekreativci dodatno razgibajo s fitnes napravami v naravi.

Aktivnost za vse:

Razgibaj se.  Izberi tri vaje in naredi tri krat po 10 ponovitev posamezne vaje. Pred nadaljevanjem poti si natoči še svežo vodo na pitniku.

Povezava na zemljevid poti. 


Postaja 6: “Havaji”, Cesta 25. junija

Nahajaš se na “Havajih”, ne tistih sredi oceana, ampak v Novi Gorici. Na tem mestu je bila prva, začasna osnovna šola v Novi Gorici. Pouk je potekal v zgradbah SGP Primorja, takrat znanega gradbenega podjetja. Prvi šolarji so v šolske prostore vstopili 1. septembra 1951.

Aktivnost za lastnike vrečke kolesarskih izzivov:

V katerem oceanu so Havaji? Potrebuješ pomoč? V vrečki poišči zemljevid. Na njem je zapisan tudi nov izziv zate.

Povezava na zemljevid poti.


Postaja 7: Rolkarski park, ob Vojkovi cesti pri Borovem gozdičku

Pomembno središče mladinskega dogajanja v Novi Gorici je tudi rolkarski (skate) park. Odprli so ga leta 2013. Sodoben park je primeren tako za začetnike kot za izkušene rolkarske mojstre. V parku organizirajo dogodke, ki privabijo ljubitelje rolkanja iz različnih držav. Tu si lahko naliješ sveže vode in brezplačno dostopaš do spleta. 

Aktivnost za vse:

Izberi si eno od prog, ki je primerna zate, in se preizkusi v kolesarskih sposobnostih. 

Povezava na zemljevid poti.


Postaja 8: Kotalkališče v Solkanu

Milojka Štrukelj je živela v času fašistične okupacije in vojne. Bila je mlada in borbena. S svojimi prijatelji je rada hodila v planine, kjer so se pogovarjali in peli v slovenskem jeziku. Igrali so se preproste igre, npr. skrivanje, lovljenje. Posebno rada pa je imela kotalkanje, smučanje in glasbo.

Aktivnost za vse:

Na spodnji povezavi te čaka vesela mladinska pesem, ena tistih, ki jo je takrat mladina rada prepevala ob druženjih.

Če predvajalnik ne dela, lahko pesem slišite TUKAJ.

Povezava na zemljevid poti.


Postaja 9: Brv čez reko Sočo v Solkanu

Brv čez reko Sočo je odprta za kolesarje in pohodnike od leta 2022. Dolga je 120 m. Z njo sta se povezali kolesarski poti na slovenski in italijanski strani. Nova Gorica in Gorica (IT) sta tako pridobili nove rekreativne možnosti za prebivalce in obiskovalce. Iz brvi je lep razgled na reko Sočo in oba mosta. Prvi, cestni most, pelje v Brda, zadaj pa je še železniški most, za prevoze v smeri Jesenice in Bled. Svetovno znani kamniti mogotec ima največji kamniti obok na svetu. Zgrajen je bil med letoma 1900 in 1906 kot povezava Srednje Evrope in Sredozemlja. Če imaš srečo, lahko opazuješ tudi kajakaše, ki se spuščajo po reki Soči.

Aktivnost za vse:

Spusti se k reki in se preizkusi v postavljanju kamnitih stolpov iz soških kamnov. V višino moraš postaviti vsaj 6 soških kamnov poljubne velikosti. Naloga je opravljena, ko kamniti stolp zdrži vsaj 6 sekund.

Pogumni si lahko namočite noge ali pa celo zaplavate v mrzli reki. Kopanje je na lastno odgovornost in ob upoštevanju priporočil redarja (glej informacijsko tablo). 

Povezava na zemljevid poti.


Postaja 10: Kostnica na Oslavju (IT)

Kostnico na Oslavju (Oslavia, IT) so zgradili leta 1938 na Kalvariji (Monte Calvario). Tu so shranjeni posmrtni ostanki približno 20.000 identificiranih vojakov, ki so med prvo svetovno vojno padli v bitkah na območju Gorice in Tolmina.

Aktivnost za imetnike vrečke kolesarskih izzivov:

V vrečki poišči nalogo za deseto postajo (paketek). Po šivu previdno pretrgaj vrečko, v kateri je sestavljanka. Poišči ravno trdo podlago in si dobro poglej vse koščke. Naloga bo uspešno opravljena, ko boš uspel v 6 sekundah sestaviti fotografijo notranjosti kostnice.

Bližaš se cilju tvoje kolesarske dogodivščine.

Hvala, da si izbral Kolesarsko pot prijateljstva.
Upamo, da si se razgibal, se zabaval in ob tem izvedel tudi kaj zanimivega.

Pred teboj je le še ciljna postaja. Od kostnice te pelje kolesarska pot po italijanski strani nazaj na Trg Evrope, kjer je cilj. Oddahneš se lahko še v Pevmi, v čudovitem parku ob reki Soči.

Če si lastnik vrečke kolesarskih izzivov, imaš v njej še kupon, s katerim se lahko na cilju okrepčaš v bližnjem lokalu.

Povezava na zemljevid poti.

Dostopnost